Wasmachine repareren

Vanaf €75 per uur incl. btw

Gebaseerd op prijzen van 50 Witgoedmonteurs bij jou in de buurt

Door slijtage of teveel kalkaanslag kunnen onderdelen van de wasmachine kapot gaan. Het apparaat geeft dan vaak een storing aan. Maak direct een afspraak met een witgoedmonteur bij jou in de buurt. Niet te repareren? Helaas kan dat soms gebeuren. Dan betaal je enkel €50,- onderzoekskosten.

Nu regelen
174 recensies
Waarom Zoofy?
 • Je klus verzekerd tot 2.5 miljoen euro
 • Ruim 200.000 mensen gingen je voor.
 • De laatste aanvraag was 14 minuten geleden.
 • Er zijn vandaag 132 klusaanvragen.
 • Geen voorrijkosten.

Wij willen graag dat jij altijd blij bent met het eindresultaat van jouw klus. Daarom bieden wij 100% kwaliteitsgarantie en zijn wij verzekerd tot een bedrag van 2,5 miljoen euro. Lees meer

Deze vakmannen staan direct voor je klaar!

Deze vakmannen staan direct voor je klaar!

Wasmachine repareren

Een wasmachine is een apparaat dat, in veel gezinnen, meerdere malen per week wordt gebruikt. Het is daarom extra vervelend als zo’n essentieel onderdeel van het huishouden kapot gaat. Bij Zoofy kunnen we je op meerdere manieren helpen. Heeft het spoed, en lukt het zelf niet, regel dan snel een witgoedmonteur. Binnen 20 minuten weer je dan waar je aan toe bent. Daarnaast willen we je ook graag helpen, voordat je een monteur regelt. Hieronder staat een handleiding over de problemen die met je wasmachine kunnen ontstaan. Denk hierbij aan storingen en onderhoudstips, die deze storingen weer kunnen voorkomen. 

Het eerste onderdeel waar je zelf mee aan de slag kan, zijn de kleine problemen die voor kunnen komen. Dit zijn:

 • Het water blijft in de trommel staan.
 • De centrifugestand doet het niet meer.
 • De wasmachine draait niet meer (trommel).
 • Een lekkage in je wasmachine.
 • Een lawaaierige wasmachine.
 • De wasmachine stopt plotseling met het programma.
 • De wasmachine stinkt.

Hieronder wordt per onderdeel beschreven wat je zelf kan doen om de problemen op te lossen. 

  1. Het water blijft in de trommel staan.
   De reden hiervoor is dat het water niet weggepompt kan worden. Meestal is de oorzaak dat er iets in de pomp, of in het filter zit. Als dit niet het geval is kan het zijn dat je een verstopping hebt. Open het klepje waar de filter achter zit. Let op! Er komt water uit. Draai het filter er uit en maak deze goed schoon. Check of je de schoepen goed rond kunt draaien. Als dit niet het geval is, is deze waarschijnlijk defect. Het is aan te raden deze te laten vervangen.
  2. De centrifugestand doet het niet meer.
   Een probleem met de centrifuge kan liggen aan de afvoer. Controleer daarom eerst je filter, de afvoerpomp en de afvoer. Kijk ook goed of de afvoerslang niet te diep in de afvoer zit. Tussen de 10 en 20 cm is meer dan genoeg. 

   Een ander probleem kan zijn dat de koolborstels op de motor versleten zijn. Deze zorgen voor de draaiing van de trommel. Je kan deze loshalen en kijken of ze de collector van de motor nog aanraken. Doen ze dit niet, dan is het raadzaam om ze te vervangen. 

   Een derde mogelijkheid kan zijn dat er te veel, of te weinig, was in je machine zit. Hierdoor is machine niet in balans. De machine stopt dan met centrifugeren.
  3. De wasmachine draait niet meer (trommel).
   Als de motor nog wel draait kan dit een probleem zijn met de aandrijfriem. Deze kan je zelf vervangen. De nieuwe riem moet om het vliegwiel van de trommel worden geplaatst. De andere kant moet rondom de as van de motor. Let op! Zorg voor een riem met de juiste lengte. De gegevens die je hiervoor nodig hebt zijn meestal te vinden op de oude riem.
  4. Een lekkage in je wasmachine.

 

   Bij een lekkage is het heel belangrijk waar het water vandaan komt. Check altijd eerst of de filter goed schoon is. Het kan ook voorkomen dat de slangen achter de machine de lekkage veroorzaken.   Ook de bak voor het zeep kan zorgen voor een lekkage. Het zorgt ervoor dat het water niet kan doorstromen. Haal hem er uit en maak hem goed schoon. Ook de ruimte achter de bak kan zorgen voor een lekkage. Houdt deze goed schoon. Een laatste tip is het schoonhouden de deur en het rubber. Houdt deze schoon en het rubber soepel. Dit kan anders lekkages veroorzaken.
 1. Een lawaaierige wasmachine.
  Lawaai kan veroorzaakt worden door onderdelen van kleding dat losgelaten is. Meestal gaat het om een beugel van een BH. Deze komt dan tussen de trommel en de kuip terecht, waarna hij vast komt te zitten bij het verwarmingselement. Dit zorgt dan voor het ratelende geluid. Controleer ook gelijk het rubber bij de deur, deze kan beschadigd zijn geraakt door de beugel. Let op! Kijk altijd eerst goed in de trommel, voordat je verder gaat. De beugel kan hier gewoon nog ergens verstopt zitten.

  Mocht de beugel toch bij het element zitten, dan zal je deze los moeten halen. Durf je dit niet aan, regel dan snel een vakman van Zoofy. Ook bij andere onderdelen kan je dit natuurlijk gewoon uitvoeren.
 2. De wasmachine stopt plotseling met het programma.
  Het is belangrijk om te achterhalen wanneer je wasmachine is gestopt met het programma. Dit kan namelijk wisselende oorzaken hebben. Als dit meteen aan het begin van het programma is, controleer dan de stappen bij ‘Het water blijft in de trommel staan’. Het kan dan een probleem aan de pomp zijn.

  Was het op het moment dat er water moest komen? Kijk dan eerst even of je kraan opengedraaid is, en dat er water uit komt. Zo ja, kijk dan of er een aquastop heeft plaatsgevonden. Bij een aquastop sluit het systeem de toevoer af bij een lekkage. Lees in dit geval: ‘Een lekkage in je wasmachine’. 

  Als het geen aquastop is, dan zit de oorzaak hoogstwaarschijnlijk bij het inlaatventiel of de zeepbakdeksel. Deze zitten op de plek waar de toevoerslang je machine in gaat. Deze kan je er uit halen en kijken of hij lekt.
 3. De wasmachine stinkt.
  In de meeste gevallen is een stinkende wasmachine niet een defect. Onderhoudt je wasmachine goed, dan zal hij niet snel gaan stinken. Was regelmatig op 90/95 graden. Liefst zonder was en met een klein beetje soda in je trommel. Doet dit ongeveer 1 à 2 keer per maand. Gebruik ook niet te veel zeep. Bij nieuwe wasmachines staat zuinigheid voorop. Dit betekent dat er precies genoeg water gebruikt voor een normale dosering zeep. Gebruik je te veel, dan gaat het ophopen en dan komt de stank vanzelf. Daarnaast kan deze ophoping in je kleding terechtkomen. Dit zorgt dan weer voor strepen.

Goed onderhoud is dus erg belangrijk. Hieronder willen we je wat tips geven om te voorkomen dat je wasmachine kapot gaat:

 • Was 1 à 2 keer per maand op 90/95 graden.
 • Let op de dosering van je wasmiddel.
 • Hou je rubbers schoon.
 • Hou de bak schoon waar het zeep in gaat.
 • Controleer regelmatig je filter.
 • Gebruik niet te veel was.

De tips, die hieronder kort beschreven worden, gelden voor alle merken wasmachines. Als je gebruik maakt van deze tips leeft je wasmachine een stuk langer.

 1. Was 1 à 2 keer per maand op 90/95 graden.
  Een klacht die heel vaak voorkomt is een stinkende wasmachine. Door op een hoge temperatuur te wassen verwijder je zeep- en vuilresten. Met name de nieuwe machines, die minder water gebruiken, richten zich erg op dosering. Hierdoor kan te veel zeep snel zorgen voor een ophoping. Vanwege de natuurvriendelijkheid is het logisch dat je niet vaak op zo’n temperatuur was. Daarom raden we aan 1 à 2 keer per maand warm te wassen, zonder was. Doe een beetje soda er bij en je machine zal niet meer stinken.
 2. Let op de dosering van je wasmiddel.
  Als je een nieuwe machine hebt is de dosering van je wasmiddel erg belangrijk. Ze gebruiken namelijk minder water, wat voor ophoping van zeep kan zorgen. Dit kan vlekken, en een vieze geur, achterlaten. Lees goed op de verpakking wat de juiste dosering is. Je kan ook deze lijst gebruiken:

  Voor 25% vulling doseer 40%.
    Voor 50% vulling doseer 60%.
  Voor 75% vulling doseer 80%.
  En voor een volle trommel doseer 100%.
 3. Hou je rubbers schoon.
  Dit is een plek in je wasmachine waar vaak vuil en zeep blijft zitten. Houdt dit goed schoon. Daarnaast kan kalk zorgen dat het rubber hard wordt, wat weer kan zorgen voor lekkages.
 4. Hou de bak schoon waar het zeep in gaat.
  In de bak kan zeep gemakkelijk ophopen. Dit zorgt niet alleen voor stank en vlekken, maar ook voor lekkages. Houdt de bak daarom goed schoon. Je kan hem ook makkelijk verwijderen, waarna je de ruimte achter de bak ook schoon kan maken.
 5. Controleer regelmatig je filter.
  Ook je filter is een bron van resten. Denk hierbij aan stof, maar ook aan de inhoud van je zakken. Door regelmatig je filter schoon te maken voorkom je blokkades van je pomp of verstoppingen in de afvoerslang.
 6. Gebruik niet te veel was.
  Door je wasmachine niet helemaal vol te proppen voorkom je belasting van je machine. Door minder was te gebruiken, de regel is dat je nog met je arm er boven kan, belast je de lagers en de schokbrekers minder. Dit verlengt de levensduur van je wasmachine enorm.

We hopen je met deze tips genoeg geïnformeerd te hebben. Mocht je er niet uit komen? Regel dan snel een vakman. Vul je gegevens in en wij zorgen dat je vandaag geholpen wordt. 

Voor deze partners handelen wij alle kleine klusjes af