Regel nu jouw vakman

Plinten leggen

Vanaf €49 per uur incl. btw

Gebaseerd op prijzen van 1317 vloerspecialisten bij jou in de buurt

Door het leggen van plinten zet je vaak de puntjes op de ‘i’ in je woning. Voor een extra strak resultaat laat je het over aan een vakman. Maak daarom een afspraak met een klusjesman in de buurt en bepaal zelf wanneer je geholpen wordt.

Regel nu jouw vakman
32 recensies
Waarom Zoofy?
 • Je klus verzekerd tot 2.5 miljoen euro
 • Ruim 200.000 mensen gingen je voor.
 • De laatste aanvraag was 14 minuten geleden.
 • Er zijn vandaag 132 klusaanvragen.
 • Geen voorrijkosten.
Insurance with Zoofy gives peace of mind

Wij willen graag dat jij altijd blij bent met het eindresultaat van jouw klus. Daarom bieden wij 100% kwaliteitsgarantie en zijn wij verzekerd tot een bedrag van 2,5 miljoen euro. Lees meer

Deze vakmannen staan direct voor je klaar!

Plinten leggen

Wanneer je net een nieuwe vloer hebt laten leggen zijn plinten een mooie afwerking. Je kan makkelijk de look creëren die je wilt, want er zijn verschillende soorten waaruit je kan kiezen. Hieronder ontdek je de mogelijkheden en kom je ook meer te weten over de plinten leggen kosten!

Kiezen voor plinten of niet?

Als je een nieuwe vloer gelegd hebt is de volgende stap plinten leggen. Dit is echter niet altijd noodzakelijk. Bij sommige vloeren kan je er ook voor kiezen om geen plinten te leggen. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je een gietvloer hebt.

Toch hebben plinten zo hun voordelen. Ze zijn er niet alleen voor decoratieve doeleinden. Als je besluit om plinten te plaatsen dan zullen ze je muren extra beschermen en beschadiging in het stucwerk tegengaan. Bij een houten vloer zijn plinten zelfs bijna een noodzaak, want ze zorgen voor een mooie afwerking. Plinten leggen is dus altijd een goed idee!

Plinten plaatsen: welke soorten plinten zijn er?

Heb je toch besloten om plinten te leggen? Dan zal je ontdekken dat er heel wat soorten plinten zijn waaruit je kan kiezen. De juiste keuze maken is niet altijd eenvoudig. Om je te helpen hebben we hieronder de mogelijkheden op een rijtje gezet!

Plakplinten

Een eerste mogelijkheid zijn plakplinten. Deze plinten zijn erg goedkoop en makkelijk om te plaatsen. Meestal worden ze enkel gebruikt ter afwerking. Plakplinten hebben een plakstrip aan de binnenzijde waarmee je ze eenvoudig tegen de wand plakt. Uiteraard moet je ze eerst op het juiste formaat zagen.

Plinten met clipsysteem

Als tweede mogelijkheid kan je kiezen voor plinten met een clipsysteem. Deze zijn ideaal als je houdt van verandering, want je kan ze eenvoudig vervangen of meenemen wanneer je verhuist. Plinten met clipsysteem kan je bevestigen door de clips in de wand te plaatsen en de plinten hierop eenvoudig te bevestigen.

Overzetplinten

Overzetplinten zijn plinten die over je oude plinten heen kunnen worden geplaatst. Dat is handig omdat je op die manier je oude plinten niet hoeft te verwijderen. Het zal je veel tijd en werk besparen én ervoor zorgen dat de muur niet beschadigd raakt. Je kan dit soort plint makkelijk overschilderen waardoor het mooi past bij elk interieur.

Kabelgootplinten

Kabelgootplinten zijn een andere optie. Zoals de naam van deze plinten al doet vermoeden, zijn ze gemaakt om kabels van apparatuur in weg te werken. Kabelgootplinten hebben dus een extra functie en zijn de ideale manier om je vloer mooi af te werken!

Verschillende materialen en kleuren

Daarnaast kan je kiezen voor plinten uit verschillende materialen en in diverse kleuren. Op die manier kan je ze mooi laten passen bij je interieurstijl. Als eerste keuze heb je tegelplinten. Je kan ze kiezen in hetzelfde kleur en patroon als je vloertegels om zo voor een mooie overgang van vloer naar muur te zorgen. Uiteraard kan je ook kiezen voor tegelplinten in een contrasterende kleur, zodat je je interieur levendiger maakt.

Naast tegelplinten kan je kiezen voor plinten uit aluminium. Aluminium plinten staan mooi in een industrieel of modern interieur en geven een ruimte meer karakter. Je kan kiezen uit allerlei kleuren. Ook houten plinten bevestigen is een optie. Houten plinten hebben een charmante uitstraling. Bovendien kunnen ze makkelijk overschilderd worden, waardoor je om de zoveel tijd de uitstraling van je interieur kan veranderen. Houten plinten worden gelijmd of genageld.

Als laatste optie kan je kiezen voor plinten uit kunststof. Deze zijn goedkoop en verkrijgbaar in verschillende kleurtjes. Je ziet dus dat er heel wat mogelijkheden zijn. Vind je het moeilijk om te kiezen? Aarzel dan zeker niet om raad te vragen aan een van onze professionals!

Werkwijze plinten plaatsen

Of je nu zelf plinten gaat plaatsen of dit door een vakman laat doen, het is altijd handig om te weten hoe het precies in zijn werk gaat. Zo kan je beter inschatten of je hulp nodig hebt of niet. Hieronder ontdek je hoe je plinten moet bevestigen!

Plinten bevestigen met lijm

Hoe je plinten moet bevestigen hangt af van welk soort plinten je hebt gekozen. Houten plinten bevestigen doe je bijvoorbeeld met montagelijm en MDF plinten bevestigen doe je met speciale bevestigingsclips. Als je plinten hebt die met lijm bevestigd moeten worden dan moet je de plinten eerst op de juiste grootte afzagen met een verstekzaag, in een hoek van 45 graden. Daarna lijmt je ze gewoon tegen de muur. De kiertjes kan je afwerken met acrylaatkit.

Plinten bevestigen met clips

Als je plinten gaat leggen met behulp van clips, dan moet je eerst de clips aan de muur bevestigen door gaten te boren en er een plug in te steken. De plinten kan je vervolgens eenvoudig in de clips klikken. Als laatste stap klop je ze aan met een hamer en een stukje hout ter bescherming.

Wat kost plinten plaatsen?

Wanneer je van plan bent plinten te leggen is het handig om eerst meer te weten over de prijs. Deze zal uiteraard afhangen van het soort plinten dat je kiest. Daarom vind je hieronder een overzicht van de kostprijs van plinten per soort!

Plakplinten  2 euro per m²
Overzetplinten  8,50 euro per m²
Kraalplinten  6,50 euro per m²
Plinten leggen  3,50 - 9 euro per m²


Nu heb je een idee van wat plinten plaatsen kost, maar wat kost plinten plaatsen voor jou? Om een specifieker beeld te krijgen van de prijs kan je altijd bij een van onze vakmannen terecht!

Zelf plinten leggen of laten doen?

Plinten leggen is niet zo heel moeilijk, maar het is belangrijk dat dit juist gedaan wordt voor het mooiste resultaat. Als je hier niet veel verstand van hebt, kan het zijn dat de plinten zullen lossen of dat het resultaat erg slordig is. Om dit te voorkomen én om het jezelf makkelijk te maken is het een goed idee om een professional in te schakelen!

Met een vakman van Zoofy kan je altijd rekenen op het beste resultaat

Als je op zoek bent naar een vakman dan kies je uiteraard niet zomaar de eerste de beste. Je wilt een vakman vinden met ervaring, eentje die mooi werk levert want daar draait het toch allemaal om. Helaas kan dit leiden tot een moeilijke en frustrerende zoektocht. Maar daar brengt Zoofy verandering in! Bij ons kan je aan de hand van je gegevens eenvoudig de beste vakman uit je buurt vinden. Bovendien scoren onze vakmannen gemiddeld een 9,2. Zo ben je altijd zeker dat alles goed zal verlopen!

Zo moet je zelf plinten leggen

Net een nieuwe vloer gelegd, of laten leggen, maar oogt de kamer toch nog wat kaal? Plinten zijn (gelukkig) zelden het centrum van een kamer, maar zijn erg belangrijk als schakel tussen vloer en muur. Als je je plinten hebt uitgekozen, en weet hoe hoog je ze wilt hebben, kan je beginnen met het plaatsen!

Wat heb je nodig?

 • Decoupeerzaag
 • Verstekzaag
 • De plinten
 • Een potlood om af te tekenen.
 • Als je gaat lijmen: Lijm. De meerste soorten kit zijn hiervoor geschikt. maar het kan afhangen van het materiaal van je muur. Laat je hiervoor adviseren in een bouwmarkt of bel de klantenservice van Zoofy.
 • Zorg ook voor latten die je op bepaalde wijze kunt vastzetten, waarmee je de plinten tijdens het drogen kunt ‘aandrukken’.Als je ze wilt schroeven: Een boor waarmee je hout en steen kunt boren, schroeven, pluggen en een schroevendraaier. Ook heb je kit nodig, laat je hiervoor adviseren in de bouwmarkt: het kan namelijk afhangen van je muur wat het meest handig is. Ook heb je plamuur nodig om je boorgaatjes dicht te maken: of je reguliere plamuur kunt gebruiken of beter kneedbaar hout kunt kiezen, hangt natuurlijk af van het materiaal van je plinten. Laat je adviseren!

Wat moet je doen?

 1. Zorg dat je tot op de millimeter nauwkeurig weet hoe lang elke muur is, waarlangs de plinten geplaatst moeten worden.
 2. Zaag je plinten op maat met de decoupeerzaag: dit is een zorgvuldig klusje, teken alles netjes af!
 3. Bij elke hoek zal je, als beide muren in die hoek plinten krijgen, de plinten verstek moeten zagen: anders past de tweede er niet tot aan de hoek in. Dit moet je doen door in een hoek van 45 graden van de ‘hoek-kanten’ een stukje af te zagen met de verstekzaag. Hierdoor passen de twee plinten netjes naast elkaar in de hoek.

Ga je lijmen?

 1. Zorg dat het muuroppervlak, waartegen de plinten geplaatst zullen worden, schoon en stofvrij is.
 2. Het is ook belangrijk dat er verder geen grote beschadigingen e.d. in de muur zitten: aan een gat kan je niks vastplakken.
 3. Strijk de plinten in met lijm.
 4. Plaats de ingesmeerde plinten voorzichtig tegen de muur. Het werkt het beste om de plinten van tevoren al voor de muur waar ze op moeten komen klaar te leggen, zodat je hier geen stomme fouten maakt.
 5. Klem de geplakte plint tijdens het drogen vast tegen de muur met de houten latten, die je vast zet zodat er continu druk wordt uitgeoefend.

Ga je schroeven?

 1. Noteer goed waar de schroeven moeten komen. Teken deze punten af op de muur, en op de plint. Houdt er rekening mee dat je de stippen (waarschijnlijk) op de achterkant van de plint zet, en je dus ‘in spiegelbeeld’ moet werken.
 2. Boor gaatjes op de afgetekende punten in de plinten
 3. Boor gaatjes in de muur, en plaats daar de pluggen in.
 4. Plaats de plint tegen de muur, en draai de schroeven een voor een vast.
 5. Maak de kieren tussen plint en muur dicht met de kit. Je kan het spul gewoon gladstrijken met een natte vinger, als je daarna je handen maar wast.
 6. Plamuur alle schroefgaatjes dicht, en laat de hele handel daarna rustig drogen. Meestal duurt het ongeveer een half uur voordat je de plinten kunt verven of lakken.

Lukt het niet of ben je toch niet tevreden? Boek dan snel een vakman in via Zoofy.

Voor deze partners handelen wij alle kleine klusjes af