Regel nu jouw vakman

Plinten leggen

Vanaf €49 per uur incl. btw

Gebaseerd op prijzen van 1393 vloerspecialisten bij jou in de buurt

Heb je net een nieuwe vloer of is het klusje plinten leggen iets maar waar je maar niet aan toekomt? Regel hier een klusjesman die netjes en vakkundig de plinten kan leggen.

Regel nu jouw vakman
38 recensies
Waarom Zoofy?
  • Je klus verzekerd tot 2.5 miljoen euro
  • Ruim 200.000 mensen gingen je voor.
  • De laatste aanvraag was 10 minuten geleden.
  • Onze vakmannen scoren gemiddeld een 9.2
  • Geen voorrijkosten.
Insurance with Zoofy gives peace of mind

Wij willen graag dat jij altijd blij bent met het eindresultaat van jouw klus. Daarom bieden wij 100% kwaliteitsgarantie en zijn wij verzekerd tot een bedrag van 2,5 miljoen euro. Lees meer

Deze vakmannen staan direct voor je klaar!

Plinten leggen

Plinten leggen

Heb je net een vers gelegd vloertje of ligt deze er al een tijdje, maar is het klusje plinten leggen iets wat een ver-van-mijn-bed-show blijft? Of ben je gewoon een onhandige Harry? Dan wil je waarschijnlijk je vloer compleet maken door plinten te leggen. Misschien wil je dat een een klusjesman laten doen. Of misschien ga je het wel zelf doen. Plinten leggen is een flink klusje, maar als je ons stappenplan opvolgt kan het (bijna) niet misgaan. Ons doe-het-zelf stappenplan plinten leggen voor zowel plakplinten als MDF plinten vind je verderop op de pagina. Verder vind je hier plinten leggen tips en hoe je plinten kunt leggen in moeilijke hoeken. Bespaar je liever wat tijd en wil je liever de plinten laten leggen? Ook dan zit je op deze pagina aan het juiste adres.

Plinten leggen tips

Tip 1. Kies de juiste plint.

Je hebt verschillende soorten plint, grofweg zijn er twee soorten. Het eerste soort plint is de plakplint. Dit is een lage plint die plat op de vloer wordt geplakt. Er zijn speciale plintenscharen voor te koop in de bouwmarkt. Let op, hier moet je wel aardig wat kracht in je hand voor hebben en onze ervaring is dat ze helaas niet altijd alles even kaarsrecht knippen. Liever gebruik je voor het op maat maken van een plakplint een gewone ouderwetse verstekbak. En dat is echt niet zo moeilijk als je beginnend doe-het-zelver misschien denkt. Bij het gebruik van een verstekbak weet je zeker dat je plint naadloos aansluit en dat geeft een strak resultaat met het leggen van plinten. Het tweede soort plint is een hoge MDF plint. Ook deze plint moet op maat gezaagd worden met behulp van een verstekbak. De MDF plint is gemaakt van zacht hout, waardoor het gemakkelijk is door te zagen. Het verschil met de plakplint is dat deze, in tegenstelling tot de plakplint hoger is, én dat de plint tegen de muur wordt geschroefd met kleine pluggen in de muur. Hierdoor zit de plint direct goed vast en kan je deze ook - indien nodig - gemakkelijk weer verwijderen. En dat is wel zo fijn, want met plakplinten kan dit nogal een pain in the ass zijn. De ervaring leert dat het bijgeleverde plakrandje - ondanks het vooraf goed schoonmaken van de vloer - nooit goed blijft zitten. Vaak ben je daardoor genoodzaakt de plinten vast te lijmen met montagekit. Wat nogal een definitieve stap is. Wanneer je planten lijmt zitten ze erg snel vast en je krijgt ze daarna ook niet meer los.

Tip 2. Hou rekening met zaagverlies met plinten leggen

Heb je de juiste plint gekozen, dan is de volgende stap om te kijken hoeveel plint je nodig hebt. Doordat je stukken afzaagt, moet je rekening houden met zo'n 10% zaagverlies. Koop dus altijd extra plint dan je eigenlijk nodig hebt. Plinten die je over hebt kan je altijd weer terugbrengen naar de bouwmarkt. Niks is zo vervelend om halverwege de klus - wanneer je net lekker op dreef bent met de plinten leggen - weer terug te moeten naar de bouwmarkt.

Tip 3. Gooi restjes plint niet direct weg, die kunnen later nog van pas komen

De stukjes plint die afgezaagd worden aan de hoeken kunnen later nog gebruikt worden als opvulmiddel. Bewaar daarom de stukjes, zodat het geen zaagverlies is. 

Tip 4. Leg altijd met twee man plinten, dan gaat de klus een stuk sneller

Met twee personenn ben je in staat makkelijker plinten te leggen. Vraag daarom een vriend of kennis bij het leggen van plinten.

Tip 5. Schaf een leidingzoeker aan

Ben je bang dat je in een leiding boort? Schaf dan een leidingzoeker aan. Deze vertelt je wanneer je in de buurt zit van een leiding.

Tip 6. Kabels wegwerken

Wil je kabels wegwerken achter je plint? Kies dan altijd voor MDF plinten. MDF plinten hebben speciale plinten met kabelgoten, waardoor je gemakkelijk snoeren kunt wegwerken.

Tip 7. Obstakels bij plinten leggen

Kom je tijdens het leggen van plinten obstakels tegen waardoor je een stukje uit de plint moet zagen? Gebruik dan een profielmal. Daarmee teken je de plint heel precies af, waardoor je hem gemakkelijk op maat kan zagen en vijlen. 

Tip 8. Plinten leggen op laminaat

Hou altijd rekening dat het laminaat nog gaat werken zodra je het gelegd hebt. Zorg daarom altijd dat er genoeg ruimte is tussen de muur en het laminaat, anders gaat het krommen of bol staan en heb je je plinten voor niks netjes gelegd.

Hoe plaats ik plinten? 

Leuk al die tips voor plinten leggen, maar hoe plaats ik nou zelf plinten? Ook daar hebben we aan gedacht. Hieronder vind je stappenplannen voor zowel MDF plinten als plakplinten leggen.

Benodigdheden:
Plinten (10% extra), verstekbak, zaag, een geodriehoek om hoeken mee op te meten, doorzichtige montagekit (als je de plakplinten wil vastlijmen), schroeven, pluggen en een boormachine (indien je hoge MDF plinten neemt). Verder zijn kniebeschermers of een werkmatje geen slecht idee voor een ietwat meer ergonomische werkhouding.

Stappenplan plakplinten leggen

Stap 1. Maak de vloer schoon.
Zorg dat de vloer stof- en vetvrij is waar je de plakplinten wil leggen.

Stap 1 vloer schoonmaken

Stap 2. Maak de plakplint op maat
Begin bij een lange muur. Zaag de plinten in de verstekbak in een hoek van 45 graden (bij haakse muren). Heb je een hoek die niet haaks ligt? Meet dan de hoek van de muur op en zaag de plakplinten in een hoek de helft daarvan. Voorbeeld: Als je een hoek hebt je van 110 graden tussen twee muren, dan zaag je de plakplint in een hoek van 55 graden. Teken dit af en zaag met behulp van de verstekbak de plakplint netjes op maat.

Stap 2 Zaag de plakplint op maat

Stap 3. Plak de plakplint
Verwijder de plakstrip aan de onderzijde van de plakplint en plak de plint stevig aan op de vloer. Waarschijnlijk is de bijgeleverde plakstrip niet voldoende om de plakplint langdurig op zijn plek te houden. Je kunt dan eventueel doorzichtige montagekit gebruiken om de plinten vast te plakken. Gebruik hier niet teveel van, anders komt de lijm onder de plakplint vandaan.

Stap 3 Plak de plakplint

Stappenplan MDF plinten leggen

Stap 1. Boorgat aftekenen
Op de achterkant van de bijgeleverde boormal vind je welke hoogte je moet gebruiken met het blokje om de boorgaten af te tekenen. Welk gat je kiest is afhankelijk van de hoogte van je vers gekochte plint. De boorgaten teken je altijd op 5 cm van een hoek af. Plaats om de 30 a 40 cm een boorgat voor een stevige bevestiging. Begin altijd op een lange muur met het leggen van plinten.

Stap 1 Boorgat aftekenen MDF plint

Stap 2. Boor de gaten
Boor de boorgaten zodat je de plint-pluggen kunt plaatsen.

 

 

Stap 2 Plaats de plint-pluggen

Stap 3. Plaats de plint-pluggen
Boor de afgetekende boorgaten en tik de plint-pluggen met behulp van een hamer er zachtjes in. Draai vervolgens de schroeven tegelijk met de plint-pluggen in de muur.

 

Stap 3 Bevestig de mdf plint

Stap 4. Bevestiging van de MDF plint
In de hoek van de muur begin je met het plaatsen van een speciaal hoekstukje. Kit vervolgens aan één zijde van de plint en plaats deze tegen het hoekstukje. Plaats de MDF plint over de zojuist geplaatste plint-plug houders.

 

Stap 4 Plaats de mdf plint

Stap 5. Werk de MDF plint af
Werk de overgang van de muur en de MDF plint mooi af door middel van acrylaatkit. Overtollig kit verwijder je gemakkelijk met behulp van een stanleymes. Professionele kitter nodig? die boek je hier.

Stap 5 Werk de mdf plint af

Plinten leggen in moeilijke hoeken

Heb je te maken met plinten leggen in moeilijke hoeken? De lange muren gaan als een trein, maar de moeilijke hoeken zoals deurkozijnen, zijn toch wel andere koek. Herhaal eigenlijk dan hetzelfde als dat je op de lange stukjes doet. Ga het deurkozijn langs met veel kleine stukjes. Met een goede verstekbak en zaag gaat dat je prima lukken. Al zal het waarschijnlijk op die momenten wel meer op figuurzagen gaan lijken, die plinten komen daardoor super strak te liggen. Vergeet niet de profielmal te gebruiken bij obstakels langs de muur. Als je de profielmal tegen de moeilijke hoeken aanlegt, kun je dit zo aftekenen op je plint. 

Plinten laten leggen door een vakman van Zoofy

Ben je toch meer het type die zijn plinten wil laten leggen? Wij snappen je. Regel een mannetje bij Zoofy, en die plinten zijn zo gefikst. Buiten dat we klusjesmannen hebben voor plinten laten leggen hebben we nog allerlei soorten klushulp. Zo hebben we loodgieters, elektriciens, cv installateur, witgoed reparatie, dakdekkers, timmermannen, schilders, hoveniers, ongediertebestrijding en smart home installateurs.

Voor deze partners handelen wij alle kleine klusjes af