Blog

bijv. ‘Kraan vervangen’

Blog

DIY Stappenplan

Palletbank zelf maken

dinsdag 09 juli 2019

=Sfeerfoto palletbank

9 juli 2019, door Charmayne Sluis

Je ziet ze overal voorbij komen: loungesets gemaakt van pallets. Als je alle loungesets in de tuincentra te duur vindt of nog een beetje hip voor de dag probeert te komen, is dit jouw stappenplan. Je kunt ze binnen plaatsen, maar ook gebruiken als loungebank in de tuin of op je balkon. De grote voordelen van het maken van een loungeset van pallets: houten pallets zijn stevig, duurzaam, goedkoop en gemakkelijk snel zelf te maken. Je bent nog net op tijd om deze zomer mee te pakken op je nieuwe tuin loungebank! Hop hop, aan de slag dus!

Nu regelen

Waar vind ik (gratis) loungeset pallets?

Je vindt pallets op marktplaats voor een prikkie, maar ze zijn ook voor een laag bedrag verkrijgbaar bij de bouwmarkten. Check ook vooral in je eigen netwerk. Ken je iemand die werkt bij een bedrijf met een magazijn? Dikke kans dat diegene pallets voor je kan regelen. Of ga bij supermarkten langs om te kijken of ze wellicht nog pallets kunnen missen. Omdat er de afgelopen jaren in Oost-Europa op grote schaal pallets werden nagemaakt hebben ze hun waarde verloren. Ze zijn lang niet meer zo duur als je waarschijnlijk in gedachten hebt. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon bij een bouwmarkt kopen.

Europallets

Europallets zijn gemaakt van vurenhout, wat afkomstig is van de fijnspar. Het voordeel van vurenhout is dat het relatief goedkoop hout en zeer gemakkelijk te bewerken is. Daarom zijn Europallets uitermate geschikt om te gebruiken voor het maken van jouw tuinbank. Omdat het hout kan gaan schuren is het van belang dat je de pallets goed gladschuurt. Je kunt ze daarna gemakkelijk schilderen of lakken. Het bijkomende voordeel bij Europallets is, dat het hout zo is gemaakt dat er geen insecten of andere organismen in het hout kunnen gaan zitten. Europallets ondergaan bij de productie een fytosanitaire behandeling. Dit doodt alle aanwezige organismen en maakt het hout duurzamer. Ook raden we Europallets aan omdat ze niet chemisch zijn behandeld. Wel zo fijn als je er aan gaat klussen 🙂

Een pallet tuinbank

Omdat de pallet tuinbank het hele jaar buiten staat, is het belangrijk dat je de pallet tuinbank goed onderhoud. Omdat er in Nederland vaker regen is dan zonneschijn, is het  belangrijk dat je het hout beschermd. Zorg er daarom voor dat je, ieder jaar voordat de zomer begint, het hout lichtjes opschuurt en een nieuwe laag verf of beits aanbrengt. Zo verleng je de levensduur van je zelfgemaakte pallet tuinbank.

Creatief met pallets - Het stappenplan voor een bank maken van pallets

We helpen je graag op weg door middel van een stappenplan, zodat je zelf aan de slag kunt om een bank te maken van pallets. Wordt het toch te heet onder je voeten? Of ben je toch meer van het gemak? Je kunt ook kant en klare palletbanken kopen in winkels. Of je kunt bij ons je een klushulp timmerman (lees; redder en nood) boeken om je uit de brand te halen.

Palletbank

Stap 1: Bouwtekening palletbank

Je kunt een palletbank op allerlei manieren maken. Het internet staat er bol van. Maar wat voor loungebank wil jij nou eigenlijk? Het is belangrijk om daar eerst over na te. denken. Je kunt een palletbank bouwtekening maken, zodat je precies weet hoe hij eruit moet gaan zien. Het uittekenen van de loungebank geeft je een beeld van de maten van de bank en de materialen die je nodig gaat hebben. Soms kom je bij een bouwtekening er al achter dat bepaalde dingen anders moeten dan dat je ze vooraf in gedachten had.

Stap 2: Materialen aanschaffen om een palletbank zelf te maken

Voor één zitgedeelte van de palletbank, heb je drie á vier pallets nodig. Dit is afhankelijk van hoe hoog je het zitvlak wilt hebben. Daarnaast heb je roestvrijstalen schroeven nodig (als je de palletbank buiten neer wilt zetten) van ongeveer 50x4 millimeter. Als je wil voorkomen dat je loungekussens tussen de kieren (zie blauwe lijnen in de afbeelding) van de pallet komen, kun je houten latten kopen om deze kieren op te vullen. Dit houdt de kussens mooier en je verhoogt hiermee het zitcomfort. Deze keuze is optioneel. Meer uitleg hierover verder in het blog.

 • Europallets; hoeveelheid is afhankelijk van hoe groot je de bank wil. Wij gebruiken 4 pallets per zitdeel zodat de zithoogte wat hoger komt.
 • Schuurmachine of schuurpapier
 • Roestvrijstalen schroeven
 • Schroefhoeken
 • Zitkussens
 • Rugkussens
 • Een zaag
 • Een hamer
 • Houtlijm
 • Houten latjes
 • Zwenkwielen met rem (4 per zitdeel en 4 voor eventueel de tafel)

Europallet

Stap 3: De pallets behandelen

Pallets hebben vaak onvolkomenheden en splinters. Het is belangrijk om ze daarom vooraf te handelen. Grote oppervlaktes kun je gemakkelijk schuren met een schuurmachine. De kleine, moeilijk bereikbare stukken kun je met de hand schuren.

Stap 4: Het zitgedeelte monteren

Voor het zitgedeelte heb je twee of 3 pallets nodig. Dit is afhankelijk van de gewenste zithoogte. Stapel deze op elkaar en gebruik houtlijm en schroeven om deze aan elkaar vast te maken. Voor extra stevigheid raden we je aan om de schroeven in het hout vlak naast de klossen te draaien.

Stap 5: Houten latjes monteren

De houten latjes schroef je vast op de blauwe stukken van de afbeelding. Vervolgens zaag je ze op maat af. Schuur daarna de uiteinden weer op, zodat daar geen splinters vanaf kunnen komen.

Stap 6: Een palletbank met een schuine rugleuning maken

Zaag nu de rode gedeeltes weg (zie afbeelding). Deze ‘inkepingen’ gaan er voor zorgen dat je rugleuning van je pallet loungebank niet kaarsrecht in een hoek van 90 graden staat. Dit staat mooier en het is veel comfortabeler.

rugleuning

Stap 7: Het monteren van de palletbank schuine leuning

Doordat je de rood gemarkeerde stukken hebt weggezaagd, kun je het andere pallet daar straks in schuiven en bevestigen. Om dit de kunnen doen, moet je pallet als volgt zagen. Gebruik eventueel een beitel en een hamer om houtdelen los te wrikken.

 

palletbank met schuine leuning

Schuif het gezaagde gedeelte tegen de twee basis pallets en schroef hem vast. Maar let op! Schroef de pallet niet te dicht op de rand van het hout vast. Dat kan scheuren in het hout veroorzaken, waardoor je bank minder stevig wordt.

Stap 8: De palletbank verven, lakken of beitsen

Nu je bank klaar is kun je beginnen met het verven of beitsen van de pallets. Welke kleur of afwerking past het beste in jouw tuin? Als je de ‘look’ van pallets al mooi genoeg vindt, kun je er ook voor kiezen om doorzichtige beits te gebruiken. Hierdoor blijft de houtkleur zichtbaar en behoudt je een industriële uitstraling.

Stap 9: Palletbank kussens

Is de verf of beits droog? Tik ‘m aan! Je hebt het stappenplan doorlopen en hebt nu zelf je eigen palletbank gemaakt. Niemand kan jou óóit nog een onhandige Harry noemen. Schroef als laatste stap de zwenkwielen vast onder de palletbank. Nu is het tijd om aan te slag te gaan met de palletbank kussens. Net als bij de palletbank, kun je hier eindeloos variëren. Je kunt ze opvullen met gewone kussens, of speciale palletbank kussens hiervoor kopen. Palletbanken zijn hip en daarom wordt hier grof geld op verdiend. De kussens zijn vaak duurder dan de bank zelf. Je kunt er voor kiezen om zelf je palletbank kussens zelf te maken.

Stap 10: Loungeset

Het mooie van palletbanken zelf maken is, dat je eindeloos kan variëren. Je kunt gemakkelijk er een palletbank hoekbank van maken, zoals hier onder ter inspiratie staat afgebeeld. Je kunt de loungeset afmaken voor een kratje als tafel neer te zetten, maar je kunt ook een soortgelijke pallettafel maken. Dit kun je heel gemakkelijk doen door twee pallets op elkaar vast te schroeven en er zwenkwieltjes met rem onder te zetten. Is de make-over inspiratie na deze blog bij je toegeslagen? We hebben de tofste interieurtrends voor de zomer van 2019 ook voor je uitgezocht. 

Boek een vakman

Wil je meer van dit soort doe-het-zelf klussen zien? Volg onze Zoofy Instagram pagina en de Facebook van Zoofy.

sfeerimpressie pallet bank

sfeer pallet bank