Blog

bijv. ‘Kraan vervangen’

Blog

Klussen in huis Klussen Verven Schilderen DIY

Hoe schilder ik een muur? Een doe-het-zelf plan

maandag 13 mei 2019

muur schilderen

Daar sta je dan, in je gloednieuwe paleis. Je hebt het gevoel dat er iets moois staat te gebeuren. Wellicht ben je vanaf jongs af aan al geen held met kleuren binnen de lijntjes. Toch besluit je vol overgave de muren te gaan verven. Zo’n verhuizing kost immers al genoeg, tóch? Of is één van je muren gewoon toe aan een nieuw likje verf? Het verven van muren in huis klinkt eenvoudiger dan het is. Wij helpen je graag op weg naar een mooi eind resultaat. Schittert jouw drang om te verven van afwezigheid? Of wordt het nu tóch iets te heet onder de voeten? Dan ben je nu nog op tijd om een schilder bij ons in te schakelen.

Heb je toch het gevoel dat jij geboren bent om in de voetsporen van Pablo Picasso te treden? Jij kan dit. Wij geloven in je. En met deze blog voorkom je dat er onnodige obstakels op je schilderspad komen. Hatsa!

Een goed begin.... is al een half geverfde muur

 • Vlieg niet overhaast de klus in. Lees je van te voren goed in. Je bent lekker op weg door het lezen van deze blog. Tik ‘m aan.
 • Is de muur net gestuct? Gebruik altijd eerst grondverf of voorstrijkmiddel.
 • Zit er schimmel op de muur? Pak deze eerst aan voordat je aan je spetterende verfklus begint. Direct overschilderen heeft geen zin. De schimmel komt op termijn weer terug door de nieuwe verf heen.
 • Maak het oppervlak stof en vetvrij.
 • Maak ruimte in huis en bescherm de vloer en meubels met afdekfolie.
 • Haal stopcontacten en plinten weg. Kan dit niet? Gebruik dan schilderstape. Hierbij geldt: goedkoop is duurkoop. Goedkopere varianten laten lijmresten achter, of trekken je nieuwe verflaag zelfs mee bij het verwijderen. 
 • Zorg voor de juiste materialen: muurverf, roerstokje, rollers (met telescoopsteel), kwasten, verfbakken en een ladder. Zorg ook voor wat penselen voor het precisiewerk.
 • Haal altijd eerst een schuurpapiertje langs je nieuwe kwast. Zo verwijder je losse haartjes en voorkom je dat die later op je muur terug vindt.
 • Vul kleine putjes op en plamuur waar nodig voor mooier resultaat.

Verf kopen

Denk van te voren goed na over de kleur je wil gebruiken. Denk na hoe je de kleur bijvoorbeeld kunt combineren met je meubels, planten en accessoires. Je kunt hiervoor inspiratie opdoen, bijvoorbeeld via Pinterest. Niet elke verf is geschikt voor elke ondergrond. Verf varieert ook qua dekking. Ben je eruit? Dan wil vanaf dit punt waarschijnlijk zo snel mogelijk aan de slag. Toch raden we je aan om eerst een verftester te kopen of een klein blikje verf. Een verftester kun je voor een klein bedrag kopen om te verf eerst op je muur te testen. Die mooie kleur van het kleurenpallet in de winkel, kan toch heel anders uit pakken op je muur. Dat is flink balen wanneer je al een grote hoeveelheid verf hebt gekocht 😉

Hoeveel verf je nodig hebt

Koop liever iets teveel dan te weinig verf. Niets is vervelender dan halverwege je verfklus erachter komen dat je weer naar de winkel terug moet voor meer. Sommige muren zijn ook echte ‘slurpers’, waardoor er meerdere lagen nodig zijn om een egaal en dekkend resultaat te krijgen. Je kunt zelf berekenen hoeveel verf je nodig hebt:

 1. Meet de breedte en hoogte op van de muren. Vermenigvuldig deze getallen om de oppervlakte te berekenen.
 2. Meet deuren en ramen op dezelfde manier op en haal dit van het totaal af.
 3. Vermenigvuldig dit minstens keer twee. Je hebt minstens twee lagen verf nodig wanneer je een muur verft. Wanneer de muur een ‘slurper’ is of wanneer je over een donkere ondergrond heen verft, kan dit meer zijn.
 4. Deel het totale aantal vierkante meter door het aantal m²/l dat op het verfblik staat. Hiermee kom je op de totale aantal liter wat je nodig hebt voor je verfspektakel.
 5. Toch niet zeker van de zaak? Vraag een specialist in de winkel om advies.

Ready to rumble

Schilder bij voorkeur alleen bij daglicht. Zo mis je geen enkel plekje. En roer je verf goed voor gebruik. Dit is belangrijk om een egale kleur te krijgen. Giet de muurverf over in een mengbak en schilder eerst met een kwast of kleine roller langs de afgeplakte randen van de muur. Je kunt er ook voor kiezen om muurranden niet af te plakken en de randen te schilderen met een penseel. Hiermee kun je een nog strakker resultaat krijgen. Maar let op, dit is alleen voor de échte Picasso’s onder ons. Dit is niet aan te raden als je niet uiterst secuur te werk gaat. Verdeel de muur vervolgens in denkbeeldige vakken van ongeveer één vierkante meter. Werk vervolgens per denkbeeldig vlak van boven naar beneden en van links naar rechts. Laat de vlakken elkaar goed overlappen. Als je de hele muur voorzien hebt van een mooi staaltje verfkunst, kun je op een zelfde manier te werk gaan voor de tweede laag.

Final tips en tricks

 • Haal direct na het verven het schildertape van de muur. Zo voorkom je beschadigingen op je vers geverfde muur
 • Heb je even een break, of ga je morgen pas verder? Stop je verbak, rollers en kwasten in een plastic zak. Zo drogen ze niet uit.
 • Ga niet opnieuw schilderen als de verf nog gedeeltelijk nat is. Zo voorkom je kleurverschil.
 • Spatjes verf verwijder je achteraf met een natte spons.

High five! Je kunt jezelf benoemen tot professor doctorandus schilderkunst. Je paleis heeft plots hele strakke en gelikte muren. We hopen dat deze blog je door de ergste verfklus-hoofdbreken heeft geloodst. Zit alles behalve de muur onder de verf, of wil je het toch liever uitbesteden aan een vakspecialist? Boek hier je schilder.

Meer doe-het-zelf stappenplannen zien? Volg dan de Zoofy Instagram pagina, Facebook van Zoofy of het Youtube kanaal van Zoofy.