Blog

bijv. ‘Kraan vervangen’

Blog

Go Judaline, go! Waar blijven de andere vrouwen!?

maandag 08 april 2019

Eerlijk is eerlijk…..Wij zelf hebben ook nog heel wat werk te verrichten. Het aantal bij Zoofy aangesloten vakvrouwen is op een hand te tellen. Er binnen ons loodgietersnetwerk is zelf niet een enkele vrouw actief.

Ze is klein van stuk maar Judaline Cassidy is minstens zo handig met de waterpomptang als haar mannelijk collega’s. Op jonge leeftijd wist ze al dat ze later met haar handen wilden werken. “Ik ben verliefd op het vak”, zegt ze in dit filmpje.

 In New York wordt Cassidy gezien als een uitzondering. In Nederland is dat niet anders, blijkt uit de cijfers die intussen wel alweer van een jaar geleden zijn. Uit cijfers van branchevereninging Techniek Nederland (voorheen Uneto-Vni) blijkt dat er slechts zo’n 500 vrouwelijke loodgieters actief zijn in Nederland. Dat is 1,2% van de totale beroepsgroep van 41 duizend loodgieters. Het aantal vrouwen groeit wel hard (bijna verdubbeld in twee jaar tijd) maar is dus nog altijd zwaar ondervertegenwoordigd.

werk aan de ketel

Aangezien de beroepsgroep kampt met een tekort aan vaklieden, zijn vrouwen misschien wel de oplossing. Het beroep wordt de laatste jaren dan ook steeds interessanter voor vrouwen. Klanten eisen meer service en communicatie wordt steeds belangrijker.

En laten we het gewoon maar benoemen: sorry mannen, daar zijn vrouwen simpelweg net iets beter in. Bovendien ontwikkelt het vak zich in een razend tempo. Er wordt steeds vaker gewerkt met lichtgewicht flexibele leidingen en huizen energiezuiniger maken vraagt tegenwoordig eerder om de installatie van een slimme thermostaat dan zware ingrijpende maatregelen. Een grote spierbundel hoef je als loodgieter al lang niet meer te zijn.

Dus vrouwen: handjes uit de mouwen, volg het voorbeeld van Judaline, en ga aan de slag als loodgieter!

Meer vakman nieuws? Volg ons op de Zoofy Instagram pagina en de Facebook van Zoofy.