Blog

bijv. ‘Kraan vervangen’

Blog

vakmannen

Bouwvak: “ouderwets en uit de tijd!”

dinsdag 09 mei 2017

Achterhaald? Ruim driekwart van onze vakmannen is het daar volmondig mee eens. Zij noemen de Bouwvak dan ook “ouderwets en uit de tijd”.  Sterker, een groot deel geeft zelfs aan dat dit juist de periode is om extra klussen op te pakken.

De economie trekt aan, het vakantiegeld is net gestort. Niets staat mensen nog in de weg om eindelijk met al die lang liggende klussen aan de slag te gaan. Aanpakken dus!

Toch is er volgens Cobouw nog altijd een groot aantal bedrijven dat weigert om met de tijd mee te gaan. Van de grote bouwbedrijven en aannemers sluit driekwart de deuren in de zomerperiode of schroeft op z’n minst de activiteiten ver terug.

Het gevolg: personeel moet verplicht vakantie opnemen. Ook als ze daar helemaal geen zin in hebben.

Vakbond FNV Bouw begrijpt er weinig van. “Het is vervelend voor oudere werknemers die geen schoolgaande kinderen meer hebben en vooral voor jongeren die nog kinderloos zijn. En die willen we nou juist die bouw in krijgen.”

Je kunt je dus afvragen of die Bouwvak dan nog wel zo slim is. Bouwbedrijven hebben sinds het einde van de financiële crisis de grootste moeite om goed personeel te vinden. Een nieuw dipje in de bouw lijkt niet aan de orde. Dus rustiger zal het voorlopig zeker niet worden. Dat blijkt ook uit het vertrouwen dat de bouwbedrijven zelf hebben in de sector.

Daarnaast is het natuurlijk al jaren een trend dat meer en meer vakmannen kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap. En een goed ondernemer laat zich niet vertellen wanneer hij wel of niet vakantie moet opnemen.

Dat verklaart het grote verschillen tussen de opstelling van grotere bouwbedrijven en onze 1000+ vakmannen. Vrijwel allemaal zijn zij ZZP’er. Zij zijn flexibeler, passen zich makkelijker aan naar de vraag van mensen, en bepalen natuurlijk zelf wanneer het tijd is om rust te nemen.

Die Bouwvak…..of bouwvakantie zoals het officieel heet. Verplicht is ie overigens al lang niet meer. Sinds 1981 bepalen bedrijven al zelf of ze de deuren sluiten of niet. Maar brancheorganisaties geven wel nog altijd adviezen over wat de beste vakantieperiode zou zijn.

Van onze vakmannen zijn het vooral de loodgieters, CV monteurs en elektriciens die deze adviezen links laten liggen. Zij werken gewoon lekker door. Uitzondering zijn de bij ons aangesloten timmermannen en allround klusbedrijven.  Een meerderheid (60%) pakt wel nog de koffers en vertrekt een paar weken richting de zon. Maar daar hebben ze dan tenminste wel helemaal zelf voor gekozen!

Meer klusnieuws? Volg ons op Zoofy Instagram pagina en de Facebook van Zoofy.